Page builders wordpress: de voor- en nadelen

Page builders zijn razend populair niet alleen bij ondernemers die zelf hun website willen bouwen maar ook onder website bouwers die websites maken voor ondernemers. Met page builders kan je zelf visueel een website in elkaar zetten zonder verstand te hebben van code. Ik zie regelmatig web bureaus die websites bouwen voor ondernemers met behulp van page builders, vooral Divi en Elementor zijn erg populair. In dit artikel bespreek ik de voor- en nadelen van page builders met je en kijken we ook naar een alternatief voor page builders. 

Page builders de voordelen

Makkelijk content aanpassen

Page builders zijn vooral zo populair omdat je als gebruiker makkelijk content kan aanpassen en toevoegen. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom mensen een page builder willen gebruiken, maar het aanpassen en toevoegen van content kan ook makkelijk worden gedaan zonder page builder. Als je een custom thema laat maken dat gebruik maakt van Gutenberg Blocks of Advanced Custom Fields dan worden de elementen die jij op jouw website nodig hebt voor jou op maat gemaakt en kan jij ontzettend makkelijk deze elementen aanpassen / toevoegen aan een pagina. Om te laten zien hoe makkelijk dit er uit ziet in de WordPress editor hieronder wat voorbeelden:

Page builders wordpress alternatief Gutenberg blocks
Page builders wordpress alternatief Advanced Custom Fields

Werken met een custom thema met op maat gemaakte blokken heeft niet alleen als voordeel dat de website sneller laad maar ook dat je de lay-out die de designer voor je heeft gemaakt minder makkelijk kapot gaat.

makkelijk een website bouwen zonder technische kennis

Heb je een klein budget, dan is het zelf bouwen van je website met WordPress en een page builder een goede optie. Je kan makkelijk zelf een website ontwerpen zonder dat je daar technische kennis voor nodig hebt. Wil je echter meer uit je website halen en wil je deze laten maken door een professional, dan zou ik het gebruik van een page builder afraden en gaan voor een custom thema.

Page builders de nadelen

Een website die traag laad

Ik heb een test gedaan waarbij ik één website heb genomen die recent is gebouw door een website bouwer met een page builder en de andere website is gemaakt met een custom thema dat gebruik maakt van Advanced Custom Fields en Gutenberg blocks. Onderstaande resultaten kwamen uit de test van gtmetrix.com:

Resultaten van een website gemaakt met een page builder.
Resultaten van een website gemaakt met een custom thema.

Deze slechte laadtijden hebben grote invloed voor jou als ondernemer, en kunnen je veel geld kosten. Welke gevolgen dit precies zijn lees je in de volgende twee punten. 

Bezoekers die vertrekken

Een google research team heeft onderzoek gedaan naar de invloed van laadtijd op een bezoeker. Onderstaande resultaten zijn daaruit gekomen:

Dit laat dus zien hoe snel bezoekers weg gaan als de laadtijd van een website toeneemt. Een trage website zorgt er voor dat potentiële klanten weg gaan, en dat kost jouw als ondernemer dus geld. Het is daarmee ontzettend belangrijk om veel aandacht te besteden aan laadtijd. Helaas is de code van page builders niet geoptimaliseerd en zit vaak vol met overbodige code, dit zorgt voor een slechtere laadtijd. Een custom thema is specifiek op maat gemaakt en laad alleen dat dat nodig is voor de website, hierdoor is een website optimaal snel.

Slecht gevonden worden in Google

Het vertrekken van gefrustreerde klanten is niet de enige rede dat laadtijd van belang is. De laadtijd van jouw website wordt ook door google meegenomen in de ranking van zoekopdrachten. Wil je dus hoog scoren in Google dan moet je zorgen dat de laadtijd van jouw website optimaal is. 

Conclusie:

Heb je een klein budget, dan is het zelf bouwen van je website met WordPress en een page builder een goede optie. Wil je een professionele website laten bouwen? Kies voor een developer met verstand van code die een custom thema voor je bouwt en niet voor een website bouwer die werkt met page builders.

Vrijblijvend meer informatie over een custom thema?