Wat is het beste content management systeem voor jouw website?

Het beste content management systeem vinden voor je website kan een hele zoektocht zijn. Lees hier welk content management systeem het beste aansluit bij jouw wensen en website.

Wat is een content management systeem / CMS?

CMS is een afkorting voor content management systeem. Dit is een systeem waarmee je zelf gemakkelijk de content van de website kan aanpassen. Denk hierbij o.a. aan afbeeldingen toevoegen, teksten aanpassen of blogpost publiceren. 

Heb je een content management systeem nodig?

Veel websites voegen regelmatig content toe zoals blogposts, producten of nieuwe pagina’s daarom is het gebruik van een CMS dan ook zo populair. Toch kan het soms zo zijn dat je website geen CMS nodig heeft, een statische website is dan voldoende. Dit soort websites bestaat slechts uit enkele bestanden en geen database. Hierdoor is de laadtijd optimaal en heb je zo goed als geen onderhoud nodig. Het nadeel is dat je als eigenaar van de website niet makkelijk zelf aanpassingen kan maken of content kan toevoegen. Aanpassingen die toch gemaakt moeten worden kunnen worden gemaakt door een webdeveloper. 

Wat is het beste content management systeem voor mijn website?

De keuze voor een content management systeem is afhankelijk van jouw wensen en de soort website die je hebt. Hieronder bespreek ik mijn 2 favoriete content management systemen van dit moment. 

WordPress

De meest populaire CMS van dit moment is WordPress. Je kan met WordPress zelf gemakkelijk een website bouwen op basis van thema’s en plugins maar je kan ook een professionele website laten ontwikkelen op basis van WordPress.

Gebruiksvriendelijkheid

Om aanpassingen in WordPress te doen of om content toe te voegen gebruik je de admin omgeving, deze is zeer gebruiksvriendelijk. Zeker als je al gewend bent om deze admin omgeving te gebruiken kan dit een groot voordeel zijn. Daarnaast heeft WordPress heeft een ruimte keuze aan thema’s en plugins waarmee je makkelijk zelf een website kan maken zonder daar veel technische kennis voor nodig te hebben. 

Content management systeem 
Wordpress admin omgeving
De WordPress admin omgeving
Content management systeem WordPress nieuwe blogpost toevoegen
Een blogpost toevoegen in WordPress

Laadtijd

Een veel gehoorde klacht van WordPress is dat de websites traag laden, dit komt meestal door het gebruik van standaard themas en het gebruik van te veel plugins die vaak van slechte kwaliteit zijn. Laadtijd is geen probleem als je je WordPress website laat ontwikkelen door een professionele developer.

Onderhoud

Goed en regelmatig onderhoud van je WordPress website is belangrijk om je website goed te laten werken en veilig te houden. Denk hierbij aan het zeer regelmatig updaten van je WordPress website, je plugins, je thema’s en het maken van backups. Bij het updaten kan nog wel eens iets mis gaan dus het hebben van backups en weten hoe je deze kan terug zetten is van groot belang. Indien je de tijd of de technische kennis niet hebt om dit onderhoud te doen kan je dit natuurlijk altijd uitbesteden aan een professional.

Veiligheid

Updates spelen een grote rol in de mate waarin je WordPress website is beveiligd tegen aanvallen, daarnaast zijn ook de kwaliteit van je thema en plugins belangrijk. Voor een echt veilige WordPress website zou je ook enkele aanpassingen moeten maken in je code zodat hackers minder kans hebben.

Website laten maken

Ook als je een professionele website wil laten maken kan WordPress een goede keuze zijn. Door een thema op maat te laten maken en je plugins te laten beheren door een professional kan je een website hebben met een uniek design en een snelle laadtijd. Daarnaast profiteer je dan toch van de vele handige plugins en gebruiksvriendelijke interface die WordPress te bieden heeft. Je website laten onderhouden door een professional kan ook een goed idee zijn als je zelf niet goed weet hoe dit moet of je er de tijd niet voor hebt.

ProcessWire 

ProcessWire is een gebruiksvriendelijke simpele CMS waarbij je je website laat ontwikkelen door een developer met op maat gemaakte code.

Gebruiksvriendelijkheid

ProcessWire gebruikt een admin omgeving om de content van de website aan te passen. De admin omgeving is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Zelf een website maken op basis van thema’s en plugins kan niet bij Processwire daarom is de admin omgeving vele malen simpeler dan die van WordPress.

Content management systeem 
ProcessWire admin omgeving
De processWire admin omgeving
Content management systeem Processwire blogpost toevoegen
Een blogpost toevoegen in ProcessWire

Laadtijd

Processwire websites zijn in de meeste gevallen veel sneller dan WordPress websites zonder dat hiervoor extra snelheidsoptimalisatie voor nodig is. Dit komt mede doordat de code altijd op maat gemaakt is en er zeer weinig plugins worden gebruikt.

Onderhoud

Processwire heeft aanzienlijk minder onderhoud nodig. Het Processwire systeem heeft veel minder updates nodig en je hebt ook niet te maken met plugins of themas die moeten worden geüpdate.

Veiligheid

Processwire is een van de meest veilige content management systemen die er zijn. Zelfs als je je ProcessWire website een hele tijd niet zou updaten of onderhouden zou deze prima blijven werken zonder dat de veiligheid van je website in de problemen komt.

Website laten maken

Anders dan WordPress moet je voor het bouwen van een ProcessWire website altijd een professionele developer inhuren. Processwire werkt niet op basis van themas en plugins maar altijd met op maat gemaakte code. Dit komt de laadtijd en veiligheid van de website zeker ten goede, daarnaast is er ook minder onderhoud nodig.

Conclusie

Als je een website hebt waarbij je veel complexe content wil toevoegen en hiervoor graag gebruik wilt maken van plugins is WordPress de beste keuze voor je website. Heb je een minder complexe website waarbij je de content wil aanpassen of toevoegen maar waarbij je geen behoefte hebt aan plugins dan is ProccesWire een betere keuze. Twijfel je nog of heb je vragen met betrekking tot jouw website, neem dan vrijblijvend contact met mij op voor persoonlijk advies.

Hulp nodig met het kiezen van een CMS?